Josephine Baker trad op in Overasselt!

Op 4 & 5 december 1944 trad hier in Café van Lin in Overasselt de wereldberoemde danseres, zangeres en actrice Josephine Baker op. De familie van Lin wist bij aanvang niet dat ze een wereldster was, maar de reacties van de geallieerde soldaten gaven dat al snel weg. Moeder (Moetje) van Lin vond het maar niks “Zij half nakend, op ons toneel” sprak zij zorgelijk.

Josephine Baker gaf, begeleid door een 8-koppig orkest, een daverende show met vele verkleedpartijen. Dat deze ‘Zwarte Parel’ voor het Franse verzet werkte, wist toen nog bijna niemand. Hiervoor werd ze later onderscheiden met het Croix de Guerre, de Herinneringsmedaille van de Vrijwilligers van het Vrije Frankrijk en de Verzetsmedaille. Ook het ridderkruis van het Legioen van Eer werd haar toegekend.

Om het verhaal nog verder uit te werken zijn wij altijd op zoek naar verhalen, mensen en beeldmateriaal over het optreden van Josephine Baker in Overasselt. Heeft u informatie? Neemt u dan gerust contact met ons op. U kan onze gegevens vinden op de contactpagina

Josephine Baker of Joséphine Baker, artiestennaam van Freda Josephine McDonald (Saint Louis (Missouri), 3 juni 1906 – Parijs, 12 april 1975) was een Amerikaans-Franse danseres, zangeres en actrice.